Despre noi

 

 

AN ȘCOLAR 2022-2023

Cercul balet "Petit Arabeque" - prof. Bănuță Ana Maria  

 

Baletul se situează între cele mai frumoase arte, iar instrumentul principal de lucru al unei balerine/ unui balerin este corpul. De aceea, încă de la cele mai mici vârste este indicat studiul baletului pentru dezvoltarea armonioasă, pentru dobândirea unei poziții corecte a corpului, pentru dezvoltarea unei personalității și chiar pentru dezvoltarea aparatului muscular și  dobândirea unei condiții fizice.

 

Baletul spune o poveste plină de personaje și imagini deosebite, iar copiii au ocazia de a intra în această lume minunată și de a învață în cadrul cercului tainele baletului atât prin studiu, cât și prin joc. Exprimarea sentimentelor, a gândurilor și a eleganței prin intermediul corpului, odată cu însușirea elementelor dansului clasic vor fi parte din călătoria în lumea dansului.

 

Cercul de balet „Petite Arabesque” din cadrul Palatului Național al Copiilor este reprezentat de profesor Ana Maria Bănuță, membră timp de 15 ani a Ansamblului de balet Arabesque de la Palatul Național al Copiilor, coordonat de maestru balet Anca Mihaela Roman, unde a  descoperit pasiunea pentru balet și dans contemporan și absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Artă Coregrafică, dobândind experiență în pregătirea copiilor pasionați de dans

 

 

CERC  anterior 

Ansamblul ARABESQUE- maestru balet   ANCA ROMAN

 

 

 Fondat în anul 1982, cuprinde copii şi tineri între 4 – 18 ani (solişti şi ansamblu) şi este laureat al mai multor festivaluri naţionale şi internaţionale

Repertoriul ansamblului cuprinde dansuri clasice, dansuri moderne, dansuri româneşti stilizate, dansuri de caracter (dans turcesc, spaniol, peruan, unguresc etc);

Membrii ansamblului de balet clasic şi modern au participat la realizarea schimburilor culturale cu şcoli de balet pentru copii din Franţa, Italia, Canada, Iordania;

De asemenea ansamblul “Arabesc” a participat la festivaluri internaţionale în Turcia, Germania, Iordania, Coreea de Sud, Ungaria, Canada

Prezenţe la emisiuni radio şi TV

Ocolul Pamântului în 80 de minute” - Proiect educativ şi de parteneriat iniţiat de Palatul Naţional al Copiilor în colaborare cu Fundaţia pentru copii şi tineret “Noi şi prietenii noştrii” – în parteneriat cu Ambasadele şi Institutele culturale ale Frantei, Italiei, Germaniei, Marii Britanii, Turciei, Iordaniei, Indiei, Spaniei, Ungariei, Peru;

Concursul Municipal “Trofeul Bucurestiului” – Sectiunea “Coregrafie” – in colaborare cu cluburile de sector si Ilfov unde soliştii şi ansamblul au ocupat locul I;

Actiuni in colaborare cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Institutele de Cultura, Ambasade, Licee Internationale, Primarii, etc. „Francofonia” (2004), „Simfonia limbilor europene” (24 septembrie 2004), spectacol la Liceul International American (martie 2004);

Participarea la Festivalul International pentru copii si tineret “FOMGED” – Turcia 2003-2006

Club Europa – Festivalul International al Tineretului din Europa, incepand din 1996 – organizat in Germania, Turcia, Cehia.

Cei mai talentati membrii ai ansamblului “Arabesc” au devenit balerini profesionisti dansand atat in tara cat si in strainatate.

Fundaţia pentru copii şi tineret “Noi şi prietenii noştrii” sprijină permanent activitatea artistică a ansamblului “Arabesc” şi se implică direct în găsirea sponsorilor care pot finanţa proiectele acestui grup de copii dansatori.

Pana in prezent Ansamblul "Arabesque" a initiat si a participat la evenimente importante din afara institutiei, a participat la concursuri si festivaluri nationale si internationale si finale mondiale fiind unul dintre cele mai apreciate ansambluri de balet pentru copii.

Coregrafa si profesorul ansamblului Anca Mihaela Roman este initiatoarea festivalurilor:

Povesti de langa Dunare-Legende Europene 2007-prezent

Diferiti dar egali 2007- prezent

Gala Tineretii 2010- prezent

Ocolul Pamantului in 80 de minute 1996- prezent

Marele Premiu al PNC sectiunea coregrafie 2010- prezent

ESDU-2014

Dance Star Croatia 2014, concursul mondial de coregrafie la care au participat peste 5000 de dansatori a fost un succes pentru ansamblul Arabesc. Astfel am obtinut locul I mondial cu dansul "capriciu spaniol", locul II cu dansurile "mexican", "dimineata devreme", "prajiturile" si dansul "focului", locul III cu dansurile "pizzicato", dans " ungar", dansul "cartilor".

De asemenea am castigat locul I la categoria cel mai frumos costum - prajiturile.

MIH_7572.jpgCMA_2971.jpgMIH_7568.jpgCMA_2970.jpgMIH_7580.jpgMIH_7579.jpgMIH_7571.jpgMIH_7569.jpgMIH_7570.jpg

poz�� 4(1).jpgpoz�� 2(1).jpgpoz�� 3(1).jpgpoz�� 5(1).jpgpoz�� 1.jpgpoz�� 4.jpgpoz�� 3.jpgpoz�� 5.jpgpoz�� 1(1).jpgpoz�� 2.jpg

 

 

Londra 2013

In perioada 30iunie 07 iulie 2013, concurs mondial de coregrafie "Dance World Cup - Brighton, Anglia"

Locul I mondial Carla Popescu - solo minibalet

Locul III mondial quartet dans national - Boabes Bianca, Simion Claudia, Cojocaru Laura, Urseanu Iulia.

 

 

 

 

Planificarea activitatii

Planificarea activitatii

Dansul clasic sta la baza indelungatului proces de formare al dansatorului, de aceea el ocupa un loc important in invatamantul coregrafic.

Prin studiul acestei discipline se urmareste formarea deprinderilor de baza in activitatea coregrafica sub indrumarea profesorului de specialitate.

Cunostintele si deprinderile practice sunt grupate in 5 capitole si teme:

Plasarea corpului

Insusirea elementelor de baza ale tehnicii dansului clasic

Dezvoltarea echilibrului

Dezvoltarea deschiderii si sustinerii picioarelor

Dezvoltarea detentei

Acestea se reiau progresiv in fiecare an de studio.

Atingerea obiectivelor finale ale studiului dansului classic care urmareste redarea prin miscare, intr-un mod expresiv si sugestiv, a unei game variate de idei si sentimente este conditionata de realizarea obiectivelor prevazute pentru fiecare an de studiu.

Elevul trebuie sa-si formeze pozitia corecta a capului, elasticitatea in miscari, rezistenta fizica, expresivitatea.

In metodologia predarii trebuie avut in vedere faptul ca elementele de baza cuprinse in programa, trebuie sa fie predate gradat in timp, tinandu-se cont de particularitatile anatomo-fiziologice specific fiecarei etape de dezvoltare a copilului. Cunoasterea si evaluarea permanenta a posibilitatilor fiecarui elev este importanta pentru professor, deoarece se poate diferentia tratarea elevilor in cadrul orei de curs.

Repertoriu

(pregatirea practica de scena)

Cunostintele accumulate de elevi la orele de curs, vor fi concretizate in dansuri pe care acestia le vor prezenta pe scena. “Repertoriu ” disciplina la care elevii invata sa lege miscarile, insusite la specialitate sis a le prezinte pe scena sub forma unui dans este foarte importanta pentru pregatirea pe care trebuie sa o aiba pentru scena.

Obiectivele principale ale acestei discipline au in vedere faptul ca elevul trebuie:

-            sa-si formeze deprinderea de orientare pe scena;

-            sa-si formeze obisnuinta de a-si purta costumul;

-            sa se deprinda cu lumina de scena;

-            sa realizeze expresivitatea in conditiile unui efort sporit;

-            sa-si formeze deprinderea de a se confrunta permanent cu publicul.

Orientarea in compunerea unor dansuri se va face dependent de nivelul de pregatire al elevilor, de gradul de dificultate al dansului, pe care profesorul il va urmari permanent realizand tratarea diferit.

Se vor compune dansuri de ansamblu, dansuri solistice, dansuri de aansamblu cu elemente solistice.

 Repertoriul ansamblului „Arabesque” cuprinde: dansuri clasice, dansuri moderne sau contemporane, dansuri stilizate populare.

 

Galerie foto

 

Evenimente

   In perioada 30iunie 07 iulie 2013, concurs mondial de coregrafie "Dance World Cup - Brighton, Anglia"

  Locul I mondial Carla Popescu - solo minibalet

* Locul III mondial quartet dans national - Boabes Bianca, Simion Claudia, Cojocaru Laura, Urseanu Iulia.

  • Ansamblul "Arabesque" a participat in data de 10 Martie 2012 la DanceWorldCup Romania cu 18 dansuri (solisti si ansamblu). Talentul si ambitia copiilor au adus Ansamblului "Arabesque" 11 premii si calificarea la finala mondiala din iunie 2012 de la Villach (Austria).
  • Ansamblul "Arabesque" prezent la Festivalul - Concurs International EURODANS editia a V-a, 28 aprilie - 1 mai 2011 a obtinut noua premii I, doua premii II, un premiu III, diploma de excelenta si diploma speciala pentru creativitate atribuita coregrafului formatiei.
  • 20 Martie 2011 Campionatul Mondial de Dans - ESDU ROMANIA OPEN - Ansamblul Arabesque a obtinut doua locuri I, doua locuri II, un loc III, diploma speciala pentru cele mai frumoase costume si dreptul de a participa cu sase momente coregrafice la finala mondiala din Mai 2011
  • 6 octombrie 2010, ora 18 in Rotonda di Plaza Romania, vedetele se intalnesc, impart pliante si concerteaza pentru Hospice Casa Sperantei si pentru copiii cu boli incurabile ingrijiti gratuit de Hospice.Ansamblul "Arabesc" insotit de Prof. Anca Roman de la Palatul National al Copiilor a fost una dintre surprizele serii pregatite de echipa Plaza Romania.
  • 5 octombrie 2010: "Ocolul Pamantului in 80 de minute"- China
             - un eveniment artistic de exceptie.
             - dansurile special pregatite pentru acest eveniment, ne- au facut pe toti, coregraf si balerine,sa ne apropiem de o cultura complexa, cu totul aparte, de un rafinament deosebit incarcata de multe simboluri.
  • 12 iunie 2010: Spectacol aniversar- 30 de ani de existenta a ansamblului "Arabesc", momente emotionale profunde, amintiri, reluari din repertoriul prezentat de-a lungul anilor, prezenta pe scena a fostelor eleve, astazi mame la randul lor. A fost o inalnire intre generatii cu depanarea celor mai placute amintiri.

Video

 

 

Sala 86

 

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.