Despre noi

 

OFERTA DIDACTICA A CERCULUI AUTOMODELE

Facand parte din marea familie a “modelismului”, automodelismul este o specialitate agreata de copii inca de la aparitia lui. Rezultatele si-au facut aparitia inca de la primele participari in competitii, concursuri la nivel individual cat si pe echipe.

Cercul de automodele se adreseaza copiilor cu varsta cuprinsa intre 8 si 18 ani. In cadrul acestei discipline se urmareste initierea copiilor in cunoasterea automobilului.

prezentarea subansamblelor si rolul acestora;

alcatuirea automodelului

principiul de functionare al automobilului;

descrierea partilor componente;

constructia automodelului

mecanica de intretinere a acestora;

initierea copiilor in pilotajul automodelelor;

antrenament in vederea participarii la concursurile de specialitate.

Oferta didactica se adreseaza pe niveluri de pregatire si experienta, legate de cele mai multe ori de varsta, cat si pe experienta in activitatea cercului.

INCEPATORII, a caror pregatire se desfasoara dupa un program saptamanal de 2 ore, vor construi o macheta din traforaj. De  asemeni se vor familiariza cu pilotajul automodelelr din clasele competitionale.

AVANSATII, sunt membrii cercului in al doilea an de activitate, iar constructia este una mai elaborata, respectiv, vor construi in grup sau individual un automodel radiocomandat a carui propulsie este asigurata de un motor electric. Pregatirea se desfasoara tot 2 ore saptamanal. Membrii cercului vor concura la competitii conforme cu clasa automodelului pe care il construiesc.

PERFORMANTA se obtine in cel de-al treilea an (si urmatorii) de activitate. Pregatirea se desfasoara timp de 4 ore saptamanal. La acest nivel, modelele construite dupa Kituri comercializate, se imbunatatesc (tunning) in scopul obtinerii unor performante deosebite, pe care speram sa le materializam in diplome si medalii la concursurile nationale. La acestea se adauga un program de pregatire de specialitate a pilotilor, program care da roade  rapid, ducand la  ascensiunea in ierarhia clasamentelor nationale atat cu rezultate individuale cat si pe echipe.

ACTIVITATEA EXTRA-CERC consta in participarea la competitiile autorizate, cat si in excursii de antrenament pentru familiarizarea cu alte piste de concurs. 

 

Evenimente

 CAMPIONATUL PALATULUI NATIONAL AL COPIILOR

 

A. ORGANIZATOR

 Cercul de Automodelism a iniţiat şi organizat mai mult de 20 de ani Concursul Naţional de Automodelism, ce are loc acum sub patronajul Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. A fost printre principalii promotori ai automodelismului în ţară şi s-a străduit mereu să dezvolte acest sport tehnico-aplicativ prin abordarea a cât mai multe clase de concurs în dorinţa de a pregăti tinerii la nivelul competitional.

Automodelismul face parte din categoria sporturilor tehno-aplicative unde sportivul îşi însuşeşte temeinice cunoştinţe tehnice privind funcţionarea, montarea, reglarea şi utilizarea unor automodele care au funcţii similare cu automobilele mari folosite în competiţii. Totodată, practicantul îşi dezvoltă şi aptitudinile unui sportiv de performanţă: ambiţie, corectitudine, spiritul de echipă, nobleţe, pasiune etc.

Prin caracterul său „OPEN” se doreşte a fi un promotor al activitatii automodelistice.

Concursurile vor avea loc in incinta cercului de automodele din cadrul Palatului National al Copiilor Bucureşti, sector 4, b-dul Tineretului, nr. 8-10, cod poştal 040342, telefon: 0723671062

Resursele pentru organizarea şi desfaşurarea acestui campionat sunt: Palatul Naţional al Copiilor care asigură locul de desfăşurare al competiţiei, spaţiul din Cercul de Automodelism, mesele şi scaunele pentru concurenţi, accesul la sursa de curenţ de 220V. Accesul in sala cercului este permis doar concurentilor din lipsa de spatiu.

 Pentru organizarea propriu-zisă a competiţiei, respectiv instalaţia de cronometraj si soft-ul de management al competitiei se va utiliza sistemul ROBITRONIC .

 

B. ETAPE

 

B.1 Clasa 1/28

Campionatul se desfasoara in 6 etape, dupa cum urmeaza :

- Etapa „ Ziua Nationala a Romaniei” – 

- Etapa Craciunului – 

- Etapa „ Feeria Zapezii” – 

- Etapa Vacantei – 

- Etapa „ Martisor” – 

- Etapa „ Ghiocelul „ – 

B.2 Clasa 1/10 off road

Campionatul se desfasoara in 6 etape, dupa cum urmeaza :

- Etapa I  – 

- Etapa II – 

- Etapa III – 

- Etapa IV – 

- Etapa V – 

- Etapa VI – 

 

C. PARTICIPANTI SI MATERIAL DE CONCURS

 

C.1 Clasa 1/28

Concursul este liber (OPEN) putând participa toţi tinerii care au automodele din clasa 1/28  stock sau liber modificate. Se interzice folosirea anvelopelor FOAM.

Participantii vor fi impartiti in 2 grupe de varsta:

- juniori mici (sub 14 ani)

- juniori mari (peste 14 ani) .

Inscrierile se vor face pana in preziua desfasurarii etapei.

Pentru utilizatorii de transmitatoare in banda de 27MHz, acestia vor trebui sa specifice frecventa. Isi vor pastra frecventa primii inscrisi.

 

C.2 Clasa 1/10 off road

Concursul este liber (OPEN) putând participa toţi tinerii care au automodele din clasa 1/10 offroad  stock sau liber modificate. Sunt permise automodelele Buggy, Truggy, Short Course 2WD si 4WD.

Participantii vor fi impartiti in 2 grupe de varsta:

- juniori mici (sub 14 ani)

- juniori mari (peste 14 ani) .

Inscrierile se vor face pana in preziua desfasurarii etapei.

Pentru utilizatorii de transmitatoare in banda de 27MHz, acestia vor trebui sa specifice frecventa. Isi vor pastra frecventa primii inscrisi.

 

D. TAXE DE PARTICIPARE SI PREMII

 NU se percep taxe de participare. Cluburile participante vor tipari Diplomele pentru castigatorii proprii.

Fiecare etapa va fi contabilizata in clasamentul general conform prezentului regulament. Primii 3 clasati la fiecare grupa, vor primi pentru fiecare etapa, Diplome. Dupa ultima etapa, se vor inmana premiile Campionatului, constand in Diplome si Cupe pentru castigatori.

 

E. REGULAMENT CONCURS

 

1. Sistemul de concurs:

- Calificari : 3 manse a 5 minute fiecare

- Se vor disputa 3 manse finale, urmand ca rezultatul competitiei sa se stabileasca in ordinea celor mai bune 2 rezultate, acordindu-se puncte dupa cum urmeaza:

o        Locul 1 –  10 pct.

o        Locul 2 –   8 pct.

o        Locul 3 -   6 pct.

o        Locul 4 -   5 pct.

o        Locul 5 -   4 pct.

o        Locul 6 -   3 pct.

o        Locul 7 -   2 pct.

o        Locul 8 -   1 pct.

o        Posesorul celui mai bun timp pe tur din intrega etapa primeste 1 punct in plus la sfarsitul competitiei.

- Rezultatele campionatului se stabileste prin insumarea punctelor obtinute in etape.

- Serii de 5 automodele

- Nu se accepta amanarea startului sub nici un motiv.

-          Este responsabilitatea pilotului să se asigure ca transponder-ul este fixat de model. Dacă acesta cade în timpul cursei, organizatorul nu îşi asumă răspunderea.

-          Rezultatele unei manşe nu vor fi afişate până ce manşa următoare nu este încheiată.

-          Se respecta celelalte reguli de concurs ale FRMd.

 

2. Traseu:

2.1 Clasa 1/28

- pista Kyosho

- amenajat pe o suprafaţă cu dimensiunile 8m/4m;

- viraje stânga 5/7;

- viraje dreapta 2/7.

Organizatorul poate modifica traseul in cazul schimbarii pistei de concurs.

 2.2 Clasa 1/10 offroad

- pista de gazon amenajata in fata cercului

- 4 viraje stanga

Organizatorul poate modifica traseul in cazul schimbarii pistei de concurs.

 

3. Agenda:

-          Vineri:       accesul este permis pentru antremanente libere, între orele    13:30 – 18:00

-          Sâmbătă:   accesul este permis începând cu ora 8.30, prima manşă de calificare începe la ora 9:00

 

4. Spaţiu la standuri:

Fiecare concurent va avea spatiu pe masă, un scaun şi priză alimentată la 230V pentru indoor si sursa de energie electrica pentru outdoor.

 

5. Ridicătorii

Piloţii vor deveni ridicători pe pistă în cursa imediat următoare celei în care au concurat ei. Nerespectarea acestei reguli duce la retrogradarea cu un loc.

A doua încălcare duce la retrogradarea a două locuri.

A treia încălcare duce la descalificarea concurentului.

Delegarea unei alte persoane pentru a fi ridicător în locul unui concurent este permisă cu acordul verbal al directorului de concurs.

În timpul cursei, ridicătorii nu au voie să intervină asupra modelelor aflate în cursă pentru remedierea eventualelor defecţiuni tehnice.

Un model se aşează pe pistă exact acolo de unde a fost ridicat.

Locurile în care vor sta ridicătorii sunt marcate.

 

6. Spiritul sportiv

Intenţia organizatorului este de a promova şi a încuraja petrecerea timpului liber într-un mod plăcut, participând la cursele de modele radiocomandate. Orice comportament nesportiv, limbaj abuziv, agresiv, şi vulgar nu va fi tolerat şi persoanele în caunză va trebui să părăsească concursul şi locaţia acestuia.

Deasemenea directorul cursei va sancţiona orice stil de condus agresiv în timpul cursei, depunctând cu o tură.

 

7. Reguli fair-play

• Respectati pe cei din jurul vostru, atunci cand vorbiti, faceti ceva sau conduceti modelul pe circuit

• Niciodata nu criticati un ridicator

• Niciodata nu va pierdeti firea, veti reactiona violent si ii veti deranja si pe ceilalti

• Nu atingeti echipamentul RC al celorlalti concurenti fara permisiunea acestora si nu va apropiati de lucrurile lor daca acestia nu sunt prezenti.

• In timpul antrenamentelor, conduceti prudent si pastrati distanta fata de celelalte modele de pe circuit.

• Incercati sa depasiti sau sa va lasati depasit in mod cat mai “ curat “

• Nu opriti masina in mod intentionat pe traseu, pentru a evita orice coliziune cu ceilalti participanti. Pentru orice problema, opriti doar in " Pit Stop "

• Daca se intampla sa va rasturnati sau va ciocniti de mantinele, asteptati ca ceilalti competitori sa treaca de modelul vostru si apoi reintrati pe traseu fara a obstructiona sau incomoda alt model.

• Veniti la concurs cu tot ceea ce credeti ca veti avea nevoie.

• Fiti gata sa va prezentati la start pentru ca nimeni sa nu fie nevoit sa va astepte.

• Incercati sa va restrangeti suprafata de lucru pe masa, in asa fel incat nimeni sa nu va spuna sa-i faceti loc.

• Cand va vine randul sa fiti ridicator, incercati sa stati in afara traseului cat mai mult posibil, fara a intra in campul vizual al celor ce conduc. Nu faceti miscari bruste sau foarte rapide..nu vrem ca cineva sa cada si sa se loveasca sau sa produca daune altui model.

• Este recomandat sa va cereti scuze cand modelul pilotat de voi, intra neintentionat in alt model pe circuit, insa daca acest lucru se repeta de 3-4 ori, devine suparator, cu toate scuzele aduse.

• Daca opriti modelul sau acesta se opreste accidental pe linia dreapta a circuitului, strigati imediat “ Atentie, linia dreapta “ pentru a-i avertiza pe colegii de concurs ca modelul vostru este acolo.

• Daca aveti probleme mecanice la model dar decideti sa continuati cursa, comportamentul modelului vostru pe circuit nu trebuie sa afecteze in nici un fel celelalte modele. Daca trebuie sa va parasiti locul, faceti-o in asa fel incat sa nu-i deranjati pe ceilalti piloti.

• Niciodata nu vorbiti cu ceilalti piloti in timp ce conduceti la antrenamente sau la concurs, atunci cand conduceti ! Cand parasiti sau veniti pe pozitia din “ drive – stand “, intotdeauna faceti-o prin spatele celorlalti piloti.

• Daca aveti o zi proasta, nu o stricati si pe a celorlalti.


Fumatul este strict interzis in Palatul Naţional al Copiilor!

Galerie foto

 

 

Orar

ORAR

MARTI

17.00 - 18.40

 

Asamblare kituri automodele 1/28 si pilotaj 

MIERCURI

17.00 - 18.40

 

Asamblare kituri automodele 1/14 si pilotaj 

JOI

17.00 - 18.40

 

Constructii machete dinamice (avansati)

VINERI

 14.30 - 16.10

 

 17.10 - 18.50

Asamblari  kituri automodele 1/10 si pilotaj

Pilotaj performanta / Concursuri

SAMBATA

 08.00 - 09.40

 

 

 10.40 - 12.20

 

 

 

13.20 - 15.00

 

 

16.00 - 17.40

Pilotaj Performanta / Concursuri

Constructii machete statice (traforaj) incepatori

 

Pilotaj cu automodel propriu

Pilotaj cu automodel propriu

 

 

 

Contact

 

Prof. ing. Sorin CUCU

 

0723671062

 

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.