Cultural Artistic Accesări: 9685
In anul scolar 2021-2022 cercul este vacant
Prof. Ruxandra Ion
Cercul de creatie literara “Stihuri in zori” desfasoara o activitate ideatică, artistică, culturală si literara ai carei actanti si beneficiari sunt copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 9 și 19 ani.
Continuturile abordate sunt de lingvistica si comunicare, elemente de teoria literaturii si de istorie a literaturii romane si universale, de stilistica si de compozitie literara, precum si de interpretare și analiza (exegeza si hermeneutica, in termeni mai pretentiosi) de text. Exista doua componente ale activitatii noastre: o componenta teoretica, de predare propriu-zisa si de insusire a notiunilor, si o componenta “practica”, ce consta in realizarea unor ateliere de creatie si a unor sedinte de cenaclu sau “sezatori”, in cadrul carora cenaclistii isi citesc textele; acestea sunt receptate și comentate de ceilalti, feedback-urile continand, deseori, si sugestii privind eventuale modificari.
Sedintele de cenaclu constituie mese rotunde, in care principiul este unitatea in diversitate, evitandu-se deopotriva uniformizarea si entropia. Intentia mea este sa ofer un climat in care participantii sa poata implini o relatie intrapersonala si interpersonala fecunda, sa primeasca informatii de ordin cultural, dar si sa fie insotiti pe drumul lor de descoperire pe cont propriu a unor continuturi de realitate intelectuala. Ma straduiesc sa pun la dispozitia celor care au aptitudini in acest domeniu - ori care au interesul de a-l cunoaste- anumite metode de lucru cu ei insisi, cu ideile si cu textele, in orizontul unei finalitati care sa treaca dincolo de planul strict scolar. Adica al unui pentru ce pe care sa si-l desopere fiecare,mai degraba decat sa “livrez” un algoritm sau un retetar. Pe cat posibil, activitatile sa fie creative si descriptive, nu prescriptive.
Materia prima cu care lucram este, prin excelenta, vocabula – pe aceasta o celebram, inclusiv prin eforturile de a cultiva o limba corecta, frumos si ingrijit vorbita si scrisa. Cuvantul si gandul, acestea sunt cele doua unelte de lucru si de comunicare de la care ne revendicam si noi in munca noastra. Fundalul tuturor cursurilor desfasurate aici presupune o necurmata vehiculare de idei, astfel ca dezbaterile au devenit de mult un reflex. In acest sens, cenaclistii, in special cei de varste mai mari, simt adesea nevoia de a cartografia mental si verbal lumea in care traiesc, pentru a o intelege mai bine si pentru a se detasa in chip senin sau pentru a intra intr-un dialog rodnic cu ea.
Elevii din clasele terminale – a VIII-a si a XII-a – sunt ajutati in a-si consolida cunostintele din programa, in vederea examenelor.
In ceea ce priveste dimensiunea de materializare a activitatilor noastre, aceasta ia forma participarii la diferite concursuri de poezie si de proza, a editarii de volume individuale, precum si a publicarii de antologii (prin natura lor, autorul acestora are caracter colectiv). Semnalez ca, in ultima vreme, a luat amploare proza scurta. Pana in prezent, cercul nostru a izbutit conceperea, tiparirea si lansarea a doua florilegii de versuri si proza, ai caror autori sunt membri ai cenaclului: “Amor libri. Enciclicele inocentei” si “Vocile Eutherpei”. Cea de-a doua a concretizat proiectul “Artes Poeticae”, coordonat de Asociatia pentru Relatii Comunitare. O noua antologie este in stadiul de pregatire.
Unii dintre cenaclisti urmeaza sau au absolvit licee si facultati din invatamantul umanistic, insa multi altii provin din zona profilului real, iar ceea ce ii “mana-n lupta” este un real interes fata de cultura in ansamblul ei, printr-o abordare plurivalenta.
De-a lungul anilor, aici s-au cristalizat prietenii intelectuale si umane, sadindu-se sau dezvoltandu-se semintele cunoasterii. Pentru ca dezideratul final ramane cunoasterea, ca pura reflectare a fiintei si a existentei in constiinta tanarului. Cunoasterea in sine, careia unii simt nevoia sa i se dedice dincolo de orice beneficiu extrinsec, iar aceasta devotare de sine si gratuitate sunt semne ale unei noblete sui-generis, pe care o incurajam.
De mai bine de un an, “hors concours” s-a constituit un cenaclu derivat din cercul-matca, destinat liceenilor si coordonat de studenti de la diverse universitati si facultati, dintre care unii – nucleul organizator – au fost timp de mai multi ani membri ai Cercului “Stihuri in zori”. Intalnirile lor se desfasoara saptamanal, in afara programului propriu-zis al cercului nostru; bilunar, ei au invitati, personalitati din lumea profesorala, universitara si culturala in general, precum profesori universitari si de liceu, scriitori, traducatori, care conferentiaza pe cele mai variate teme, apoi asista, de obicei, si chiar iau parte la desfasurarea sedintei de lectura din ziua respectiva. Se fac, astfel, transferuri de informatii, de idei, de atitudini si de sensibilitati artistice, foarte valoroase pentru toti cei implicati.
Celebram bucuria de a fi impreuna intru gand si cuvant!